Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΤΟΝ ΠΑΛΑΜΑ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ


Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας και Ναούσης διοργανώνει στη Βέροια από 18- 20 Δεκεμβρίου Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΠΑΛΑΜΑΣ: 650 ΕΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ (1359 – 2009) – ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΜΑΔΩΝ».

Πρόγραμμα 1ης Ημέρας

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα του Συνεδρίου η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18/12 στις 9.00 π.μ. στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Δήμου Βέροιας, ενώ την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Δημήτριος, εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, ενώ θα παραστούν εκπρόσωποι Πατριαρχείων, Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών και της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.

Α΄ Συνεδρία 09.40 -11.00

Πρόεδρος ο Αν. Καθηγητής Αρχιμ. Γεώργιος Χρυσοστόμου

Εισηγητές: α) ο Ομ. Καθηγητής Α.Π.Θ. . Αντώνιος Παπαδόπουλος με θέμα: «Ησυχασμός και νοερά προσευχή στην Αγία Οικογένεια Γρηγορίου του Παλαμά»,
β) ο Αρχιμ. Πορφύριος Μπατσαράς, Ηγουμενεύων της Ι.. Μονής Τιμίου Προδρόμου Σκήτεως Βεροίας, με θέμα: «Παλαμική ξενία: Η παροικία των Παλαμάδων στη Βέροια», θα ακολουθήσει συζήτηση επι των εισηγήσεων και διάλειμμα.

Β΄ Συνεδρία 11.40 -13.00

Πρόεδρος ο Ομ. Καθηγητής Α.Π.Θ. . Αντώνιος Παπαδόπουλος

Εισηγητές: α) ο Ομ. Καθηγητής Α.Π.Θ. κ. Γεώργιος Μαντζαρίδης με θέμα: «Παλαμάς παρά Σοφρωνίω: Ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς στη θεολογία του γέροντα Σωφρονίου»
β) ο Δρ. Θεολογίας και Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου με θέμα: «Γρηγόριος Παλαμάς και Νικόλαος Καβάσιλας. Η σύνθεση μυστηριακής και ασκητικής ζωής στην ορθόδοξη παράδοση», θα ακολουθήσει συζήτηση επι των εισηγήσεων.

Γ΄ Συνεδρία 17.00 -18.20

Πρόεδρος ο Ομ. Καθηγητής Α.Π.Θ. κ. Ιωάννης Καραβιδόπουλος

Εισηγητές: α) Αρχιεπίσκοπος Κάτω Δουνάβεως κ. Κασσιανός Gracium με θέμα: «Η τιμή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και οι διαστάσεις του ησυχαστικού πνεύματος στη Ρουμανία»,
β) ο Επίσκοπος πρ. Ερζεγοβίνης κ. Αθανάσιος Jevtic, με θέμα: «Η σερβική μετάφραση της Ομολογίας Πίστεως και άλλων έργων του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, έτι ζώντος», θα ακολουθήσει συζήτηση επι των εισηγήσεων και διάλειμμα.

Δ΄ Συνεδρία 19.00 -20.20

Πρόεδρος ο Ομ. Καθηγητής Α.Π.Θ. κ. Ιωάννης Γαλάνης

Εισηγητές: α) ο Ιερομόναχος Διονύσιος Shlenov, Επίκουρος Καθηγητής και Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας με θέμα: «Η διδασκαλία του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στη Ρωσία»,
β) ο Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Λουδοβίκος, Αν. Καθηγητής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης με θέμα: «Η μεταξύ ορθοδόξων και ετεροδόξων συζήτηση σήμερα περί της Παλαμικής διδασκαλίας για τις άκτιστες ενέργειες του Θεού», θα ακολουθήσει συζήτηση επί των εισηγήσεων.

Πρόγραμμα 2ης Ημέρας

Οι εργασίες του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου θα συνεχιστούν το Σάββατο 19/12 στις 9.00 π.μ. στην αίθουσα του Παύλειου Πολιτιστικού Κέντρου (auditorium) όπισθεν του Βήματος του Αποστόλου Παύλου, με την υψηλή παρουσία του Μακαριωτάτου Αχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Ε΄ Συνεδρία 09.00 -10.40

Πρόεδρος ο Ομ. Καθηγητής Α.Π.Θ. κ. Γεώργιος Μαντζαρίδης

Εισηγητές: α) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ με θέμα: «Πνευματικός Αγώνας και αγιότητα: Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς ως πρότυπο πνευματικού ανθρώπου στις προς τιμήν του ασματικές ακολουθίες»,
β) η Δρ. Αρχαιολογίας κ. Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, με θέμα: «Η μορφή του Αγίου γρηγορίου του Παλαμά στη μεταβυζαντινή τέχνη μέσα από το παράδειγμα της Βέροιας», θα ακολουθήσει συζήτηση επι των εισηγήσεων και διάλειμμα.
Στη συνέχεια στις 11.20 θα πραγματοποιηθεί προβολή οπτικοακουστικού υλικού.
Τέλος, στις 12.20 ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα πραγματοποιήσει την τελευταία εισήγηση του Συνεδρίου κηρύσσοντας και τη λήξη των εργασιών του.

Λατρευτικές εκδηλώσεις

Το Σάββατο 19/12 στις 18.00 θα τελεστεί πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός στο καθολικό της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σκήτεως Βεροίας.

Την Κυριακή 20/12 από τις 07.00 θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου – Πολιούχου Βεροίας ο Όρθρος και Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Θα ακολουθήσει η τελετή Αγιοκατατάξεως των μελών της Οικογενείας του Αγ. Γρηγορίου του Παλαμά.

Πρόκειται για τους Άγιο Θεοδόσιο, Αγία Επίχαρις, Αγία Θεοδότη, Αγία Καλλή, Άγιο Κωνστάντιο και Άγιο Μακάριο, οι οποίοι έζησαν και ασκήτευσαν στην περιοχή της Βέροιας.

ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ


15.12.2009

Με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και εκπροσώπων των Πατριαρχείων
Θεολογικό Συνέδριο και εορτασμός για την αγιοκατάταξη της Οικογενείας του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στη Βέροια
Θεολογικό Συνέδριο και εορτασμός για την αγιοκατάταξη της Οικογενείας του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στη Βέροια

Τις απαραίτητες ενέργειες προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και μέσω αυτής προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την αγιοκατάταξη (ανακήρυξη Αγίων) της οικογένειας του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, έκανε πριν από ένα χρόνο η Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας. Αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών ήταν η έγκριση του αιτήματος και ο ορισμός της 18ης Δεκεμβρίου κάθε έτους ως ημέρας μνήμης της.

Όπως αναφέρει ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων σε εγκύκλιό του, το παράδειγμα του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, ο οποίος όπως είναι γνωστό μόνασε για αρκετά χρόνια στη Σκήτη Βεροίας και διασώζεται μέχρι και σήμερα το σπήλαιο όπου διέμενε, ακολούθησαν τόσο οι γονείς του Κωνσταντίνος και Καλή, όσο και τα τέσσερα αδέρφια του Μακάριος, Θεοδόσιος, Επίχαρις και Θεοδότη. Μάλιστα τα αδέρφια του μόνασαν κατά διαστήματα και στη Σκήτη Βεροίας, στο πλευρό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.

Για αυτό το λόγο, το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Δεκεμβρίου, θα διεξαχθεί στη Βέροια ειδικό θεολογικό συνέδριο, με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, συνοδικών Αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος και εκπροσώπων των Ορθόδοξων Πατριαρχείων, όπου θα εορταστεί πανηγυρικά η ανακήρυξη των νέων αγίων της Εκκλησίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα έρθει στη Βέροια το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ το πρωί του Σαββάτου θα κηρύξει την έναρξη του Συνεδρίου. Η λήξη του διημέρου των εορταστικών εκδηλώσεων θα γίνει το πρωί της Κυριακής 20 Δεκεμβρίου, με το πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αντωνίου Βέροιας.

Πρόκειται για τη δεύτερη οικογένεια επιφανούς Αγίου που αγιοποιείται, καθώς ήδη τιμάται από την Εκκλησία η οικογένεια του Μεγάλου Βασιλείου, η εικόνα, μάλιστα, της οποίας βρίσκεται στο ομώνυμο παρεκκλήσιο της ενορίας των Αγίων Αναργύρων Βεροίας, στην οδό Παύλου Μελά.

Επίσης, πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η τοπική Μητρόπολη κίνησε της διαδικασίες για αγιοκατάταξη, αφού και τον ερχόμενο Απρίλιο του 2010, την Κυριακή του Θωμά, με τον εορτασμό του Ολοκαυτώματος της Νάουσας, θα γίνουν ανάλογες εορταστικές εκδηλώσεις για την κατάταξη στις τάξεις των Αγίων των μαρτυρικών γυναικών που έπεσαν στην Αράπιτσα της Νάουσας.

Source:
ΛΑΟΣ : Η ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ
http://www.laosver.gr/news/local/22680.html