Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2009

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΤΟΝ ΠΑΛΑΜΑ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ


Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας και Ναούσης διοργανώνει στη Βέροια από 18- 20 Δεκεμβρίου Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΠΑΛΑΜΑΣ: 650 ΕΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ (1359 – 2009) – ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΜΑΔΩΝ».

Πρόγραμμα 1ης Ημέρας

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα του Συνεδρίου η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18/12 στις 9.00 π.μ. στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Δήμου Βέροιας, ενώ την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Δημήτριος, εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, ενώ θα παραστούν εκπρόσωποι Πατριαρχείων, Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών και της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.

Α΄ Συνεδρία 09.40 -11.00

Πρόεδρος ο Αν. Καθηγητής Αρχιμ. Γεώργιος Χρυσοστόμου

Εισηγητές: α) ο Ομ. Καθηγητής Α.Π.Θ. . Αντώνιος Παπαδόπουλος με θέμα: «Ησυχασμός και νοερά προσευχή στην Αγία Οικογένεια Γρηγορίου του Παλαμά»,
β) ο Αρχιμ. Πορφύριος Μπατσαράς, Ηγουμενεύων της Ι.. Μονής Τιμίου Προδρόμου Σκήτεως Βεροίας, με θέμα: «Παλαμική ξενία: Η παροικία των Παλαμάδων στη Βέροια», θα ακολουθήσει συζήτηση επι των εισηγήσεων και διάλειμμα.

Β΄ Συνεδρία 11.40 -13.00

Πρόεδρος ο Ομ. Καθηγητής Α.Π.Θ. . Αντώνιος Παπαδόπουλος

Εισηγητές: α) ο Ομ. Καθηγητής Α.Π.Θ. κ. Γεώργιος Μαντζαρίδης με θέμα: «Παλαμάς παρά Σοφρωνίω: Ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς στη θεολογία του γέροντα Σωφρονίου»
β) ο Δρ. Θεολογίας και Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου με θέμα: «Γρηγόριος Παλαμάς και Νικόλαος Καβάσιλας. Η σύνθεση μυστηριακής και ασκητικής ζωής στην ορθόδοξη παράδοση», θα ακολουθήσει συζήτηση επι των εισηγήσεων.

Γ΄ Συνεδρία 17.00 -18.20

Πρόεδρος ο Ομ. Καθηγητής Α.Π.Θ. κ. Ιωάννης Καραβιδόπουλος

Εισηγητές: α) Αρχιεπίσκοπος Κάτω Δουνάβεως κ. Κασσιανός Gracium με θέμα: «Η τιμή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και οι διαστάσεις του ησυχαστικού πνεύματος στη Ρουμανία»,
β) ο Επίσκοπος πρ. Ερζεγοβίνης κ. Αθανάσιος Jevtic, με θέμα: «Η σερβική μετάφραση της Ομολογίας Πίστεως και άλλων έργων του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, έτι ζώντος», θα ακολουθήσει συζήτηση επι των εισηγήσεων και διάλειμμα.

Δ΄ Συνεδρία 19.00 -20.20

Πρόεδρος ο Ομ. Καθηγητής Α.Π.Θ. κ. Ιωάννης Γαλάνης

Εισηγητές: α) ο Ιερομόναχος Διονύσιος Shlenov, Επίκουρος Καθηγητής και Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας με θέμα: «Η διδασκαλία του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στη Ρωσία»,
β) ο Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Λουδοβίκος, Αν. Καθηγητής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης με θέμα: «Η μεταξύ ορθοδόξων και ετεροδόξων συζήτηση σήμερα περί της Παλαμικής διδασκαλίας για τις άκτιστες ενέργειες του Θεού», θα ακολουθήσει συζήτηση επί των εισηγήσεων.

Πρόγραμμα 2ης Ημέρας

Οι εργασίες του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου θα συνεχιστούν το Σάββατο 19/12 στις 9.00 π.μ. στην αίθουσα του Παύλειου Πολιτιστικού Κέντρου (auditorium) όπισθεν του Βήματος του Αποστόλου Παύλου, με την υψηλή παρουσία του Μακαριωτάτου Αχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Ε΄ Συνεδρία 09.00 -10.40

Πρόεδρος ο Ομ. Καθηγητής Α.Π.Θ. κ. Γεώργιος Μαντζαρίδης

Εισηγητές: α) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ με θέμα: «Πνευματικός Αγώνας και αγιότητα: Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς ως πρότυπο πνευματικού ανθρώπου στις προς τιμήν του ασματικές ακολουθίες»,
β) η Δρ. Αρχαιολογίας κ. Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, με θέμα: «Η μορφή του Αγίου γρηγορίου του Παλαμά στη μεταβυζαντινή τέχνη μέσα από το παράδειγμα της Βέροιας», θα ακολουθήσει συζήτηση επι των εισηγήσεων και διάλειμμα.
Στη συνέχεια στις 11.20 θα πραγματοποιηθεί προβολή οπτικοακουστικού υλικού.
Τέλος, στις 12.20 ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα πραγματοποιήσει την τελευταία εισήγηση του Συνεδρίου κηρύσσοντας και τη λήξη των εργασιών του.

Λατρευτικές εκδηλώσεις

Το Σάββατο 19/12 στις 18.00 θα τελεστεί πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός στο καθολικό της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σκήτεως Βεροίας.

Την Κυριακή 20/12 από τις 07.00 θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου – Πολιούχου Βεροίας ο Όρθρος και Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Θα ακολουθήσει η τελετή Αγιοκατατάξεως των μελών της Οικογενείας του Αγ. Γρηγορίου του Παλαμά.

Πρόκειται για τους Άγιο Θεοδόσιο, Αγία Επίχαρις, Αγία Θεοδότη, Αγία Καλλή, Άγιο Κωνστάντιο και Άγιο Μακάριο, οι οποίοι έζησαν και ασκήτευσαν στην περιοχή της Βέροιας.