Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016



Γ' ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΓΙΟΛΟΓΙΑΣ 25-27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016



Η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας - Αμμοχώστου και η Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος» διοργανώνουν το Γ΄ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Συνοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως στο Παραλίμνι, από τις 25 μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου 2016. 
Το συνέδριο αυτό, όπως και τα προηγούμενα, σκοπό έχει να συμβάλει στη μελέτη του βίου, του έργου και της τιμής των Κυπρίων Αγίων. Ως γνωστόν η Κυπριακή Αγιολογία είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της Ιστορίας της Κύπρου, αλλά και της Ορθόδοξης Εκκλησίας γενικότερα, το οποίο δεν έχει μελετηθεί συστηματικά και επαρκώς μέχρι σήμερα. Η διοργάνωση των αγιολογικών συνεδρίων από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας ευελπιστεί να καλύψει αυτό το επιστημονικό κενό. 
Το Γ΄ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας φέρει τον γενικό τίτλο: «Γ΄ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας. Φραγκοκρατία-Ενετοκρατία-Τουρκοκρατία (1191-1878 και σ’ αυτό θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι Καθηγητές και ερευνητές από την Κύπρο, την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Ιταλία) με θέματα που άπτονται διαφόρων επιστημονικών κλάδων, όπως Θεολογία, Φιλολογία, Ιστορία, Αρχαιολογία και Τέχνη, Παλαιογραφία, Δίκαιο, Κοινωνιολογία και Λαογραφία. 
Η έναρξη του συνεδρίου θα γίνει την Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016, και ώρα 10:00 π.μ. στο Συνοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας στο Παραλίμνι. Οι εργασίες του συνεδρίου θα λήξουν το Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου και ώρα 1:00 μ.μ. 
Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Εξορινού στην εντός των τειχών κατεχομένη πόλη της Αμμοχώστου, την Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου (7:30-10:30). Ακολούθως θα γίνει ξενάγηση των συνέδρων στα μνημεία της μεσαιωνικής πόλης της Αμμοχώστου και προσκυνηματική επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αποστόλου Βαρνάβα, στην πρωτοχριστιανική βασιλική του Αγίου Επιφανίου στην κατεχόμενη Σαλαμίνα και στη Μονή του Αγίου Αναστασίου στην Περιστερωνοπηγή.
Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Συνεδρίου, μπορούν να συμπληρώσουν το Έντυπο Συμμετοχής Συνέδρου και να το αποστείλουν μέσω τηλεομοιοτύπου (23812456/7) ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (ekdosis@imconstantias.org.cy). 
Για περισσότερες πληροφορίες: Τηλ. 23812456/7 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση ekdosis@imconstantias.org.cy.