Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2010

LIFE OF ST. NICHOLAS PLANAS (1851-1932) - ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΝΑΣ

In The end of the Greek text is the text about our holy Father in English

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΝΑΣ

Κορυφαία έκφραση της αληθινής κατά Χριστόν ζωής του κάθε συνειδητού πιστού και πιο πολύ του πραγματικού και τελείου Ιερέως, αποτελεί η ζωή και το έργο του αγίου Ιερέως Νικολάου του Πλανά, αγίου των ημερών μας.

Η ωραία, η εύανδρος και αγιοτόκος Νάξος, είχε την θεία εύνοια και ευλογία να είναι η Γενέτειρά του. Γεννήθηκε το έτος 1851. Οι γονείς του, Καπετάν Γιάννης και Αυγουστίνα ήταν άνθρωποι ευσεβείς και καλοκάγαθοι, όπως όλοι οι νησιώτες, και εύποροι. Είχαν και ένα εμπορικό καΐκι, που πήγαινε από τη Νάξο στην Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη, ακόμα και στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Μέσα σε κάποιο από τα κτήματα τους είχαν και ένα μικρό παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο.

Ο Άγιος Νικόλαος Πλανάς από βρεφικής ηλικίας ήταν αγιασμένος. Τις περισσότερες φορές ως παιδί ήταν στον Ιερό αυτό Ναό και περνούσε πολλές ώρες ε κεί ψάλλοντας όσα ήξερε και φορώντας πολλές φορές, αντί ιερατικού φελωνίου, κάποια σεντόνι, μιμούμενος τούς Ιερείς. Μια μέρα έψαλλε τόσο κατανυκτικά, ώστε προκάλεσε τον θαυμασμό των περαστικών.

Η όλη του ζωή από τα παιδικά του χρόνια ακόμα, προέλεγε τη μέλλουσα ζωή και πολιτεία του. Τις θείες θαυματουργικές δυνάμεις έλαβε με την χάρη του Θεού από τα παιδικά του χρόνια. Έτσι, εγνώριζε τον καταποντισμό του καϊκιού τους έξω από την Πόλη, και το είπε στους γονείς του.

Τα πρώτα γράμματα έμαθε από τον παππού του - πατέρα της μητέρας του - ιερέα Γεώργιο Μελισσουργό, κοντά στον οποίο έμαθε να διαβάζει το Ιερό Ψαλτήριο. Μαζί του επίσης πήγαινε στις θείες Λειτουργίες και τον διακονούσε στο Ιερό Βήμα, ενώ παράλληλα δεχόταν τα νάματα της Θείας Λατρείας.

Όταν ο Άγιος Νικόλαος ήταν δεκατεσσάρων ετών, ο πατέρας του άφησε τον κόσμο αυτό. Έτσι, η μητέρα του μαζί με την αδελφή του ήρθαν στην Αθήνα και πήγε και ο ίδιος μαζί τους. Έμεναν στην περιοχή που είναι μεταξύ του Ι. Ναού του αγίου Ιωάννη της Πλάκας και του Ναού του αγίου Παντελεήμονος Ιλισσού, όπου υπήρχαν πολλοί Ναξιώτες.

Μοίρασαν με την αδελφή του την πολύ αξιόλογη πατρική τους περιουσία. Αλλά το μερίδιο του το έκανε ενέχυρο για κάποιο φτωχό, που δεν του το επέστρεψε ποτέ.

Έτσι παρέμεινε για όλη του την ζωή φτωχός. Σε ηλικία δέκα επτά ετών συνήψε τίμιο γάμο κατόπιν πιέσεων της μητέρας του, με την Ελένη Προβελεγγίου από τα Κύθηρα. Από τον γάμο αυτό απέκτησε ένα γιό, τον Ιωάννη. Ύστερα απέθανε η σύζυγός του. Στις 28 Ιουλίου του έτους 1879 χειροτονήθηκε Διάκονος στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Πλάκας. Στις 2 Μαρτίου του 1885 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και τοποθετήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Ιλισσού. Και στην Ενορία αυτή και στην Ενορία του Αγίου Ιωάννη της οδού Βουλιαγμένης υπηρέτησε. Στον Άγιο Ελισσαίο λειτουργούσε καθημερινά.

Ο Άγιος Νικόλαος υπήρξε ο άνθρωπος του Θεού, ο λειτουργός ο άγιας του Υψίστου, ο άοκνος ιερουργός και λάτρης του Τριαδικού Θεού. Η μεγάλη του ευλάβεια, η απεριόριστη καλωσύνη του, η υπερβολική του αφιλοχρηματία, η απλότητά του, το ακτινοβόλο ιερατικό του ήθος, η άφθαστη ιεροπρέπειά του, η ταπείνωσή του, η αγάπη του για την Θεία Λατρεία και οι λοιπές του αρετές, τον καταξίωσαν στη συνείδηση του λαού. Όλοι εσέβοντο τον άγιο Νικόλαο, επίσημοι και αφανείς.

Δεν αγάπησε ποτέ του τα πλούτη. Όσα του έδιναν αμέσως τα έδινε στους φτωχούς. Είχε μισθοδοτήσει ένδεκα οικογένειες χηρών και ορφανών. Χρόνια και χρόνια τους έδινε επίδομα μέχρι που τα παιδιά τους έγιναν δεκατεσσάρων ετών. Βοηθούσε νεαρούς Διακόνους στις σπουδές τους. Ενίσχυε υλικά και πνευματικά όσους είχαν ανάγκη.

Υπήρξε ο ακαταπόνητος. Για μισό και πλέον αιώνα λειτουργούσε καθημερινά. Λιτός, απέριττος σε όλες του τις εκδηλώσεις! Πλούτος του και θησαυρός του, κέντρο της ζωής του η λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας! Άνθρωπος προσευχής, του οποίου η ζωή ήταν μια διακονία πίστεως και αγάπης.

Ήταν νηστευτής. Ενήστευε όλες τις Σαρακοστές και το λάδι. Και την νηστεία του Τιμίου Σταυρού την άρχιζε από την 1η Σεπτεμβρίου, μέχρι την 14η . Επίσης και των Ταξιαρχών ενήστευσε από τη 1η μέχρι και την 8η Νοεμβρίου.

Απλός και πανέξυπνος, εύστοχος στις απαντήσεις του, συνεδίαζε την απλότητα και την ιεροπρέπεια, την αφέλεια με την αγιότητα.

Δεν είχε σπουδάσει σε Πανεπιστήμια, ούτε σε Εκκλησιαστικές Σχολές, ούτε σε Λύκεια και Γυμνάσια. Και ίσως να μη φοίτησε και σε καμμιά τάξη του τότε Ελληνικού Σχολείου. Όμως άριστα κατείχε την σοφία του Θεού.

Ο Θεός εδόξασε τον Άγιο Νικόλαο με το να θαυματουργεί. Είναι αμέτρητα τα θαύματά του. Εθεράπευε ασθενείς, απεμάκρυνε δαιμόνια, προέλεγε το μέλλοντα, έλυνε δύσκολα θέματα, συμβούλευε πρεπόντως.

Όμως, ύστερα από μια ζωή αγία, μια ζωή που υπήρξε προσφορά στον Θεό, έπρεπε κι αυτός ως άνθρωπος να αφήσει τον κόσμο αυτό και να οδηγηθεί στην αιώνια και αληθινή ζωή.

Ξημέρωσε η Κυριακή του Ασώτου, 28η Φεβρουαρίου του έτους 1932. Αυτή είναι η μέρα που λειτούργησε για τελευταία φορά στο επίγειο Ιερό Θυσιαστήριο. Μετά τη Θεία Λειτουργία έχασε τις αισθήσεις του. Οι πιστοί και οι οικείοι του τον φρόντισαν. Αλλά παρ' όλες τις φροντίδες τους, δεν μπόρεσαν να αναστρέψουν την πορεία που είχε πάρει η υγεία του.

Ήταν δέκα η ώρα το βράδυ της 2ας Μαρτίου του 1932. Έκανε το σημείο του Τιμίου Σταυρού. Ψιθύριζε προσευχές. Είπε:

"Τον δρόμον τετέλευκα!". "Δόξα σοι ο Θεός!". "Η Θείο Χάρη να σας ευλογεί"

...και άλλα, και άφησε τον κόσμο αυτό.

Το πρωί έφεραν το ιερό του λείψανο στον Ναό Αγίου Ιωάννου της Οδού Βουλιαγμένης, εκεί όπου εφημέρευε. Για τρεις μέρες ετέθη σε λαϊκό προσκύνημα. Οι λαϊκές εκδηλώσεις ήταν πρωτοφανείς και το πλήθος του λαού αναρίθμητο. Χιλιάδες λαού κατέφθασαν από το λεκανοπέδιο Αττικής για να αποχαιρετήσουν τον σύγχρονο Άγιο!

Στις 29 Αυγούστου του 1992, τα ιερώτατα και θαυματουργά Λείψανα του Αγίου Νικολάου του Πλανά τοποθετήθηκαν σε ασημένια λάρνακα, που σήμερα βρίσκεται στο δεξιό κλίτος του Ιερού αυτού Ναού.

Η Αγία μας Εκκλησία ανεκήρυξε και επισήμως ως άγιο τον Άγιο Νικόλαο τον Πλανά κατά την 135 η Συνοδική Περίοδο (1991-1992) του Πανσέπτου Οικουμενικού Πατριαρχείου, με εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Νικοδήμου, και βεβαίως με την φροντίδα του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Αμβροσίου.

Αναμφίβολα, είναι πολύ ωφέλιμο το να παρουσιάζονται στις μέρες μας ζωντανά πρότυπα, παραδείγματα που ενσαρκώνουν τον αληθινό τρόπο ζωής, δηλαδή τον τρόπο της κατά Χριστόν Ορθοδόξου ζωής.

Μεταξύ αυτών των σπουδαίων αγίων παραδειγμάτων, είναι και το παράδειγμα της ζωής του μεγάλου Ναξιώτη, του επιλέκτου τέκνου της Νάξου και της Ορθοδοξίας, του αγίου συμπατριώτη μας Ιερέως Νικολάου του Πλανά. Του αγίου, που δεν έζησε στα παλιά χρόνια, αλλά έζησε μόλις πριν εξήντα επτά χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι που ίσως τον θυμούνται, άρα είναι σύγχρονός τους.

Έτσι, ο υπεράξιος, ο εκλεκτός, ο άγιος αυτός ιερέας του Υψίστου. με την πάμφωτη ζωή του, φωτίζει άπλετα και τον δρόμο της δικής μας ζωής.

Η παρουσία του στην τοπική μας Εκκλησία, η διακονία του στον ευρύτερο χώρο της Εκκλησίας, η μαρτυρία του μέσα στην Ορθοδοξία, είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός, που πρέπει να αποτελέσει για όλους μας και μάλιστα για τους ιερείς μας κανόνα, υπογραμμό και πρότυπο πορείας.

Η ζωή του ας μας εμπνέει και οι άγιες ευχές του ας μας στηρίζουν. Αμήν.

Ο άγιος Νικόλαος ο Πλανάς εορτάζει κατά την καθιερωμένη Πανήγυρη της 2ας Μαρτίου. Εάν η ημέρα της Εορτής συμπίπτει κατά την περίοδο της Μ. Τεσσαρακοστής, τότε η Μνήμη του εορτάζεται κατά την επομένη Κυριακή.

Ωσαύτως, εορτάζει την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου, κατά την καθιερωθείσα προσφάτως Σύναξη των Πέντε Αγίων της Παροναξίας, η οποία τελείται στον νεόδμητο Ι. Ναό των Ναξίων Αγίων Νικοδήμου του Άγιορείτου και Νικολάου του Πλανά ‚στην πόλη της Νάξου.

Ακόμη, την Τρίτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου στην Πάρο, όπου επίσης τελείται η Σύναξη των Αγίων.

Οι Ασματικές Ακολουθίες του Αγίου Νικολάου του Πλανά, οι οποίες ευρίσκονται σε λειτουργική χρήση, συντάχθηκαν από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πατρών κ. Νικόδημο, και από τον Αρχιμ. Νικόδημο Παυλόπουλο, Ηγούμενο της Ι. Μονής Λειμώνος Λέσβου.

Επιμέλεια κειμένου: Αρχιμ. Αλέξανδρος Μοστράτος, Ιεροκήρυξ
- Πρωτοσυγκελλεύων Ι. Μητροπόλεως Παροναξίας


LIFE OF ST. NICHOLAS PLANAS (1851-1932)stnicholas
"The Simple Shepherd Of The Simple Sheep"
It is necessary in the materialistic age in which we live, to become acquainted with holy personalities which our long-suffering Lord sends us, so that we can be assured that He has not abandoned us. One such personality is "Papa" (Father) Nicholas Planas, who lived in the beginning of our century
HIS BIRTH.
He was born in Naxos in 1851. His parents, Captain John and Augustina, were quite well off but were also good people, with the simple and pure soul which distinguishes island people. They had their own estate, with a little chapel in the middle of it by the name of Saint Nicholas. Very frequently little Nicholas Planas would hide in the chapel wearing a bed sheet, and he would chant whatever he knew, as he was still a small child. At other times he would gather his friends, and they would "celebrate" the Divine Liturgy.
He learned his first letters from his grandfather, Father George Melissourgos. Near him, Nicholas learned to read the psalter. He observed his grandfather's every movement in the Holy Altar and followed him in all the liturgies he did in the innumerable country chapels.
One winter night--as Papa Nicholas himself related about his childhood life--they were sitting near the fireplace and he told his father, "Father, at this moment our boat, the Evangelistria, is sinking outside Constantinople."
Trembling, his father said to his wife, "Woman, what is the child saying?"
And truly, at that moment their boat was sinking. Immediately, to dismiss the idea of holy foreknowledge which he had, he said, "All small children have foreknowledge." (And because he didn't have any teeth he spoke like a little child).
His father died young. He had been pained in soul, not only for the loss of their boat, but even more so for the young lads who were lost along with it. Thus he left Nicholas an orphan at fourteen years of age. His mother took him and they went--together with his sister--to Athens. At that time Athens began at the Acropolis and reached up to Panaghia Vlassarou Church. They settled somewhere between St. John of Plaka and St. Panteleimon of Ilissou because there were quite a few Naxiotes builders and workers there. Their days were difficult. His mother worked washing other homes so that they could survive. She took her children together with her no matter where she was working, because she was afraid of Athens. She trembled at the idea that they might take the evil path.
HIS ORDINATION
When he reached seventeen years of age, his mother married him off to a good girl from Kythira, Eleni Provelegiou. They had one child. Afterwards he was ordained a deacon in the Church of the Transfiguration, Plaka, on July 28, 1879. Five years later, on March 2, 1884, he was ordained a priest in the church of the Holy Prophet Elisha. In the meantime, however, his wife reposed. And so, carrying the burden of being a widower, he entrusted himself and his son John to God's mercy. He had no estate because had split it with his sister and had put his own portion as collateral on a loan, so that a compatriot of his could be saved from debt.
He was compassionate, and had no care for worldly things or estates. Night and day he was absorbed in divine worship, and with his small parish of St. Panteleimon in Neo Kosmo which was comprised of thirteen families. The people loved him. His simplicity, his island piety, his kindness, his chastity, his lack of love for money, drew everyone to divine worship. Everyone wanted him to bless their homes, their stores. And he ran everywhere joyously. From aristocratic homes down to the poorest homes, he never kept a drachma on him. The poor always waited outside the church for him to distribute whatever he had in his pocket.
However, a certain priest without a parish of his own, in cooperation with the council members of St. Panteleimon, kicked him out of his parish and sent him to the Church of Saint John, ("the Hunter" as they called it then) in Vouliagimeni. The new parish was very poor and was comprised of eight families. His payment as a priest was one piece of meat from the fattened lamb of Meatfare Sunday or Christmas. This did not brother him, however, because fasting was most important in his life. So long as he had a church in which to liturgize, he was happy.
His having been kicked out of St. Panteleimon, however, bothered him a lot. One night, as he was leaving St. John to go home, he was crying on the road. The place was deserted at that hour. Suddenly he saw on his path a young lad said to him,
   "Why are you crying, Father?"....
  "I'm crying, my child, because they kicked me out of St. Panteleimon's."
  "Don't be said, Father. I am always with you."
  "Who are you, my child?"
  "I am Panteleimon, who lives in Neo Kosmo."
  And immediately he vanished from in front of him.
Every year, on the feast of St. Panteleimon, he would go to the Saint's church in Neo Kosmo and do a vigil. One year, as he himself related, he was sick and had a fever. His relative did not allow him to go for his customary vigil. But because of the love which Father Nicholas had for the Saint, he went anyway. "That night," he himself said,
"after the Liti, exhausted, I leaned on the edge of the Holy Table. In the delirium of the fever I saw the Saint in front of me, young and vigorous, holding a small glass full of medicine, and he told me, 'Drink it, my Father, to become well.' I took it from the hand and drank it and became completely well. The fever left me. For a whole week out through the Royal Gate and said, 'My children, I was very sick tonight, and at this moment Saint Panteliemon gave me medicine and I drank and became well.' Everyone believed it and knelt down, glorifying the Saint."
HIS LITURGIES.
For fifty consecutive years he liturgized daily from 8.a.m. til 2.p.m., in snows, in revolutions. Not even with the invasion of the Anglo-French in 1917 did he interrupt his series of Liturgies. In the narrow streets of the Acropolis at 2:00 in the afternoon in July, he would liturgize in small chapes, as the sweat settled on the sacred vestments of this true laborer in Christ's vineyard.
HIS FASTS.
He ate every night. He fasted from oil every lenten period. As a confessor he was not strict about fasting, though when it concerned himself, he was very strict. One day someone gave him a little chocolate and told him it was fastworthy. He took it in his hand, looked at it closely and said, "Just to sure, take it back!"
HIS "BILLS AND CONTRACTS".
He commemorated names for whole hours. First, departed patriarchs, metropolitans, priests, deacons and the Naxiotes, and the Athenians. The names they gave him, he commemorated for many months. Every now and then his spiritual children, to give him some rest, would take the old papers and secretly rip them up, because he took them with him to all the churches. He would place them in two large handkerchiefs and tie them up like a type of package, and place them on his hip. When he would arrive home and take them off his hip--because he had two packages, one with names and the other with holy relics--they would ask him.
  "What are these packages?"

And he would respond,
   "My bills and my contracts."
  "Aren't you tired, Father? When will you rest?"

He would cross his hands and humbly respond,
   "I shall chant to my God as long as I live."
When he would go into church, a stir would occur from the reception people would give him. Some would kiss his hands, others his cassock, others his little head since he was short. Most of the time he liturgized in the church of the Prophet. On feast days he would he would go to his own parish. In the church of St. John there was a caretaker who disliked the elder. One day she swore at him with hand gestures, and at night she saw Saint John saying to her, "What did my servant do to you that you would swear at him like that?" And he gave her a slap on the cheek. In the morning her cheek was black and blue. The next day when Father Nicholas went to church the caretaker went in front of him, fell at his feet, asked his forgiveness, and simultaneously asked him to step on her hands. The meek and clam one went off to one side. She shouted, "Step on them, Father!" And again he responded, "But why should I step on them?" This lasted quite a while until he forgave her for what she had done, even though he had not noticed it.

HIS PATIENCE AND FORBEARANCE.
His patience and forbearance were unlimited. He had a helper, Michael, who always accompanied him and chanted if no one else was there. Even though he loved the elder a lot, at the same time he tormented him. On freezing days of winter when he was forced to be near Father Nicholas while he commemorated for unending hours, Michael would shout "Come o-o-on, Father-er-er-er! You are looking to take the dead out of hades and bury us with the cold..." Another time, he did not allow him to do a supplication service to the Panaghia at the end of the Liturgy. Father Nicholas was pout-faced all day and would say to himself, "Imagine Michael not allowing me to do a supplication service!..." And he would repeat again, "Imagine, he wouldn't allow me." When sometimes they argued in church, the elder would hide in the altar so as not to take part. And once he was advising one of his spiritual children on how to restrain her anger, and would say, "Do you think, my child, that I don't know how to speak out? I know but I think of the result."
HIS SANCTITY.
The children who were in church would see him shining with heavenly light, doing unexplainable gestures, or remaining for a long time attentive, as if something were happening to him. These were the moments when he was communicating with the saints and being drenched with the light of Paradise. Many times they would see him not standing on the ground. A little eight year old child once came out white from the altar and told his mother "Mo-o-om, Father Nicholas is this high off the ground" and he showed her with his hand a half cubit above the ground. "Don't be afraid, my child, all priests are elevated off the ground that way when they serve the Liturgy," his mother responded, doing her cross to settle him down.
The children would see him being elevated to the sky and not stepping upon the ground, because he scorned all earthly and material things. His mind was high up, on Him Who He worshipped, and he would not turn his eyes to look at what the people call material goods.
HIS LACK OF LOVING MONEY.
Once some for whom he had read a supplication service gave him a respectable sum of money in a sealed envelope. He gave it away immediately, still sealed, to a poor woman. The man who gave it to him got upset and said, "Why, that blessed one, wouldn't he even look at what I gave him?"
He told a spiritual daughter of his that he had cut a payment to eleven families of widows and orphans, and furthermore, he said, the young widows especially have need, because poverty urges them to corruption.
A lot of money would pass through his hands, but he would keep nothing. He would immediately give it away to charity. Many times he remained without even a penny for himself. Once he took a horse and carriage to take him somewhere, without noticing that he did not have any money. The carriage driver said to him,
   "Aren’t you the parish priest of St. John's, Father Nicholas?"
  "Yes, my child, I am."
  "Well, I don't want money, just your blessing!"
Another time some people where discussing politics at a certain house.
   "So, what do you say, Father?" they asked him.
Once he recovered from the depth of his thought, he wanted to say something.
   "Who is governing now?"! Imagine how little knowledge he had of secular matters.
THE APPEARANCE OF ANGELS.
Once he set out on his own to go to chapel in Peristeri, but he lost his way. He advanced, distressed and praying, without knowing where he was going, until he saw a young lad in front of him, saying to him, "Did you lose your way, Father? I will guide you." The young lad went in front and Father Nicholas went behind, and they reached the door of the church. Here he, himself, relates what happened: "As soon as we reached outside the door, I turned to give him thanks, and immediately he shone brilliantly, and I lost him."
When he served the Liturgy, he wanted everything to contribute to the majesty of the Divine Liturgy. He chanted with such contrition that he would hear the angels chanting with him. Once, he asked a spiritual daughter of his whether she also heard the angels. "No, my Father, I don't hear them." Immediately he repented and said to himself, "I shouldn't have said it, I shouldn't have said it..."
For the duration of the half century in which he served the Liturgy without a break, he never lacked prosphora (holy bread used for the Holy Divine Liturgy). Always some woman would bring it the night before or some nearby bakery would provide it for him. One day the Mattins had proceeded quite a way and no prosphora could be seen anywhere. He sent helpers to go to the women he knew always had prosphora; he looked in the cupboards of the sanctuary --nothing. He was distressed to the point that he started to cry. After such a continuance of liturgies for a cessation to occur now! Whereupon they saw him coming out of the Holy Royal Doors holding a prosphora (the Seal only, not the whole loaf), which was still very warm and which he had found on the altar table. Moved with joy, he said, "My children, what a sign God did for me!" All miracles he called signs. He did not delve too deeply into these phenomena; he considered them natural, out of his great faith. And he did not comment very much about them, so as not to put on himself.
One night, the eve of the feast of the Holy Hieromartyr Phocas was dawning. One of his spiritual children saw a majestic priest behind Father Nicholas, who was observing how they were chanting the Holy Divine Liturgy. When she mentioned this to the elder, he said to her, bringing his finger to his lips, "Shhh! It is the Hieromartyr Phocas."
A CORRECTION OF VAINGLORY.
Father Nicholas knew how to censure, to correct, to enlighten souls, without rhetorical sermons, but merely with his life, his presence. A rich woman got sick, and her cousin suggested that they bring Father Nicholas to read a prayer for health. The daughter of the sick woman liked external propriety. So she said, "Let's bring a more respectable looking priest from the bigger churches, and not him, who will be dusty from church," etc. That night she saw Father Nicholas in her sleep, with all gold vestments, saying to her, "Do I please you, my child?" Startled, she awoke and stove to call father to read a prayer for health. When he came, the daughter of the sick woman ran piously, and she knelt down to kiss his hand, he said to her, "Did I please you as you saw me, my child?" Awe and astonishment rushed all through her body. Never did she expect such a rebuke for her vanity.
Yet one other incident reveals the unsurpassed faith and piety which he had in the performance of his sacred duties. He went one day to commune a leper, but the illness had destroyed his lips so much that he could not take the Holy Body of the Lord, and it fell a little to the side of his mouth. Without hesitation, Father knelt and took the Divine Pearl which had fallen, and "consumed It"! Those who have a difficult time consuming because they fear germs should see this!! What a blasphemy! The irrational thoughts of darkened unbelievers....
In the various churches where he celebrated he was the consolation and refuge of people. He was the "sacred little elder" who comforted every human pain. His reputation had extended to the various eparchies also, and people hastened form everywhere to hear him liturgize, to kiss his hand, for him to bless them... He reached 84 years of age and had never been slandered once, nor did anyone say anything against him. Everyone knew him and respected his holy personality. When he passed by they greeted him, taking off their hats.
On March 2, 1932, however, his holy life reached its end. He served the Liturgy for the last time on the Sunday of the Prodigal Son. As soon as he consumed the Holy Cup, he suffered a light fainting and was transported home, where his son John, and his daughter-in-law, Marigoula, offered their last services to their holy father. Like a little bird he gave up his holy soul to Him Whom he had worshipped his whole life long. News of the grievous event spread to all of Athens. People ran to venerate the relic of the venerable elder. Everyone wanted to kiss his hand for the last time. The Archbishop of Athens, Chrysostom Papadoupoulos, suggested that the burial take place at night so that everyone could embrace him. Thus it happened.
His body was buried in the courtyard of the church of Saint John. His bones were placed in a siler reliquary in the new majestic church of St. John. His whole life was proof of the divine power and wisdom which God the Creator grants to those who love Him and keep His commandments.
For this reason the noted writers, Alexandros Papadiamantis and Alexandros Moraitidis, attached themselves to the disciples of the uneducated but wise priest (they would always chant near Father Nicholas). For this reason great spiritual names such as the Abbot of the Sacred Monastery of Longovarda, Paros, the Archimandrite Zervakos, praised him.
The Church of Greece, with an introduction from the Metropolitan of Patras, Nikodemos, who personally had met Saint Nicholas was granted to get his blessing, asked the Ecumenical Patriarchate to recognize Father Nicholas Planas' holiness. With a special Synodical Deed, the Patriarchate numbered him in the listing of saints of the Orthodox Church, and appointed that his memory be celebrated on March 2nd.
Editors notes: The holy Canonization of Father Nicholas Planas took place in 1992.
Content written/compiled by Father Nektarios Serfes.
(c)2002 Father Nektarios Serfes

Life of St. John, Archbishop of Shanghai and San Fransisco

Life of St. John, Archbishop of Shanghai and San Fransisco


 Serving in Tunis 1952--Surrounded by Uncreated Light.
"Sanctity is not simply virtuousness. It is the attainment of such a spiritual height that the abundance of God's grace, filling the saint, overflows on those who associate with him. Great is the blessedness of saints in which they dwell contemplating the glory of God. Full of love for God and man, they are responsive to man's needs, interceding before God and helping those who turn to them."   Characterizing the ancient Saints with such words Vladika John simultaneously summarized also his own spiritual aspiration which made him one of the greatest Saints of our time.


Childhood 

Misha Maximovitch, the future Archbishop John at age 15.
ARCHBISHOP JOHN was born on June 4, 1896, in the village of Adamovka in the province of Kharkov in southern Russia. He was a member of the Little Russian noble family of Maximovitch, to which St. John of Tobolsk also had belonged. He received at baptism the name of Michael, his heavenly protector being the Archangel Michael. He was a sickly child and ate little.
He received his secondary education in the Poltava Military School, which he attended from 1907 to 1914. Upon completing military school he entered Kharkov Imperial University in the faculty of law, from which he graduated in 1918, before it was seized by the Soviets.
Kharkov, where Vladika spent his formative years, was a true town of Holy Russia, and the young Michael, impressionable to revelations of holiness, acquired there the pattern of his future life. There were two miraculous Icons of the Mother of God, the Oseryanskaya and Eletskaya, which were carried in a religious procession twice a year from the monasteries where they were treasured to the Dormition Cathedral. In the Protection Monastery, in a frescoed grotto underneath the altar, lay the remains of the holy Archbishop Melety Leontovitch, who after his death in 1841 rendered miraculous help to those who served a panikhida for him at his coffin. Even during his lifetime the Archbishop was venerated for his severe asceticism, especially for the ascetic feat of abstaining from sleep. He was known to spend nights on end standing motionless, with lifted arms, deep in prayer. He foreknew the day and the hour of his own death. The young Maximovitch was known to have a veneration for this holy hierarch.
Today Archbishop John may be seen to resemble the holy man of Kharkov in at least three respects: he was known not to have slept in a bed for forty years; he knew beforehand of his death; and before his glorification in 1994 his relics rested under a cathedral in a special grave-chapel where panikhidas were sung almost daily and the Psalter read over his coffin by those asking for his help. This is a unique case of the transplanting, as it were, of a part of Holy Russia to contemporary America.
While at Kharkov University, Vladika spent more time reading the lives of the saints than attending classes; nonetheless he was an excellent student. Evidently his emulation of saints was apparent even at that age, since Archbishop Anthony of Kharkov, one of the great Church figures of that time (later Metropolitan Anthony Hrapovitsky, the first Chief Hierarch and founder of the Russian Church Abroad) took special pains to become acquainted with him, and then kept the youth close to him and guided his spiritual formation.

Belgrade


 

Hieromonk John (center) with Carpatho-Russian students at the Bitol Seminary, 1931.
IN 1921, DURING THE RUSSIAN CIVIL WAR, Vladika, together with his parents, his brothers, and his sister, was evacuated to Belgrade, where he and his brothers entered the University of Belgrade. One brother graduated in the technical faculty and became an engineer, the other graduated in law and served in the Yugoslav police. Vladika himself graduated in 1925 in the faculty of theology. While he was a student he worked for his living by selling newspapers.
In 1924 Vladika was ordained reader in the Russian church in Belgrade by Metropolitan Anthony, who continued to exert great influence over him; and Vladika in his turn showed the utmost respect and devotion to his superior. In 1926 Metropolitan Anthony tonsured him a monk and ordained him hierodeacon in the Milkov Monastery, giving him the name John, after Vladika's own distant relative, Saint John (Maximovitch) of Tobolsk. On November 21 of the same year Vladika was ordained hieromonk.
The city of Bitol was in the diocese of Okhrida. At that time the ruling bishop of this diocese was Nicholas Velimirovich - a noted preacher, poet, writer, and insirer of the popular religious movement. He, as much as Metropolitan Anthony, valued and loved the young Hieromonk John, and himself exerted a beneficial influence upon him. More than once he was heard to say, "If you wish to see a living saint, go to Bitol to Father John." For, indeed, it began to become evident that this was an entirely extraordinary man. It was his own students who first discovered what was perhaps Vladika's greatest feat of asceticism. They noticed at first that he stayed up long after everyone else had gone to bed; he would go through the dormitories at night and pick up blankets that had fallen down and cover the unsuspecting sleepers, making the Sign of the Cross over them. Finally it was discovered that he scarcely slept at all, and never in a bed, allowing himself only an hour or two each night of uncomfortable rest in a sitting position, or bent over on the floor praying before icons. Years afterward he himself admitted that since taking the monastic vows he had not slept lying in a bed. Such an ascetic practice is a very rare one; and yet it is not unknown to Orthodox tradition.
Archbishop Averky of the Jordanville Holy Trinity monastery, then a young hieromonk in Carpatho-Russia, witnessed the deep impression Hieromonk John made upon the seminary students. When they returned home on vacations they would speak of their extraordinary instructor who prayed constantly, served the Divine Liturgy or at least received Holy Communion every day, fasted strictly, never slept lying down, and with true fatherly love inspired them with the high ideals of Christianity and of Holy Russia.
In 1934 it was decided to raise Hieromonk John to the rank of bishop. As for Vladika himself, nothing was farther from his mind. A lady who knew him relates how she met him at this time on a streetcar in Belgrade. He told her that he was in town by mistake, having been sent for in place of some other Hieromonk John who was to be consecrated bishop! When she saw him the next day he informed her that the situation was worse than he had thought: it was him they wished to make bishop! When he had protested that this was out of the question, since he had a speech defect and could not enunciate clearly, he had only been told that the Prophet Moses had the same difficulty.
The consecration occurred on May 28, 1934. Vladika was the last bishop of the very many to be consecrated by Metropolitan Anthony, and the extraordinarily high esteem in which that venerable hierarch held the new bishop is indicated in a letter which he sent to Archbishop Dimitry in the Far East. Himself declining an invitation to retire to China, he wrote: "Dear friend! I am very old and unable to travel ... But in place of myself, as my soul, as my heart, I am sending you Bishop John. This little, frail man, looking almost like a child, is in actuality a miracle of ascetic firmness and strictness in our time of total spiritual enfeeblement." Vladika was assigned to the Diocese of Shanghai, China.

Shanghai 

The Shanghai Cathedral, built under the direction of Bishop John in the 1930's.
VLADIKA ARRIVED IN SHANGHAI in late November, on the Feast of the Entrance of the Mother of God into the Temple, and found a large cathedral uncompleted and a jurisdictional conflict to resolve. The first thing he did was to restore Church unity. He established contact with Serbs, Greeks, Ukrainians. He paid special attention to religious education and made it a rule to be present at the oral examinations of the catechism classes in all the Orthodox schools in Shanghai. He at once became a protector of various charitable and philanthropic societies and actively participated in their work, especially after seeing the needy circumstances in which the majority of his flock, refugees from the Soviet Union, were placed. He never went visiting for tea to the rich, but he was to be seen wherever there was need, regardless of times and weather. He organized a home for orphans and the children of needy parents, entrusting it to the heavenly protection of a Saint he highly venerated, St. Tikhon of Zadonsk, who loved children. Vladika himself gathered sick and starving children off the streets and dark alleys of Shanghai's slums. Beginning with eight children, the orphanage later housed up to a hundred children at one time, and some 1500 in all. When the Communists came, Vladika evacuated the whole orphanage, first to an island in the Philippines, and then to America.
It soon became apparent to his new flock that Vladika was a great ascetic. The core of his asceticism was prayer and fasting. He ate once a day at 11 p.m. During the first and last weeks of Lent he did not eat at all, and for the rest of this and the Christmas fast he ate only bread from the altar. His nights he spent usually in prayer, and when he finally became exhausted he would put his head on the floor and steal a few hours of sleep near dawn. When the time would come to serve Matins, someone would knock on the door, to no avail; they would open the door and find Vladika huddled on the floor in the icon-corner, overcome by sleep. At a tap on the shoulder he would jump up, and in a few minutes he would be in church for services - cold water streaming down his beard, but quite awake.
Vladika officiated in the cathedral every morning and evening, even when sick. He celebrated the Divine Liturgy daily, as he was to do for the rest of his life, and if for some reason he could not serve, he would still receive Holy Communion. No matter where he was, he would not miss a service. Once, according to a witness, "Vladika's leg was terribly swollen and the concilium of doctors, fearing gangrene, prescribed immediate hospitalization, which Vladika categorically refused. Then the Russian doctors informed the Parish Council that they released themselves of any responsibility for the health and even the life of the patient. The members of the Parish Council, after long pleas for mercy and threats of taking him by force, compelled Vladika to agree, and he was sent to the Russian Hospital in the morning of the day before the Feast of the Exaltation of the Holy Cross. By six o'clock, however, Vladika came limping to the cathedral on foot and served. In a day all the swelling was gone."
Vladika's constant attention to self-mortification had its root in the fear of God, which he possessed in the tradition of the ancient Church and of Holy Russia. The following incident, told by 0. Skopichenko and confirmed by many from Shanghai, well illustrates his daring, unshakable faith in Christ. "Mrs. Menshikova was bitten by a mad dog. The injections against rabies she either refused to take or took carelessly ... And then she came down with this terrible disease. Bishop John found out about it and came to the dying woman. He gave her Holy Communion, but just then she began having one of the fits of this disease; she began to foam at the mouth, and at the same time she spit out the Holy Gifts which she had just received. The Holy Sacrament cannot be thrown out. And Vladika picked up and put in his mouth the Holy Gifts vomited by the sick woman. Those who were with him exclaimed: `Vladika, what are you doing! Rabies is terribly contagious!' But Vladika peacefully answered: `Nothing will happen; these are the Holy Gifts.' And indeed nothing did happen."
By now it had become known that Vladika not only was a righteous man and an ascetic, but was also so close to God that he was endowed with the gift of clairvoyance and there were healings by his prayers. A striking account told by an eyewitness, Lidia Liu, testifies to Vladika's spiritual height. "Vladika came to Hong Kong twice. It's strange, but I, not knowing Vladika then, wrote him a letter asking him to help a widow with children, and I also asked him about some personal spiritual matter, but I never received an answer. A year passed. Vladika came to Hong Kong and I was in a crowd that went to meet him in church. Vladika turned to me and said, `It is you who wrote me the letter!' I was astonished, since Vladika had never seen me before."
"A moleben was sung, after which Vladika, standing before a lectern, was delivering a sermon. I was standing next to my mother, and we both saw a light surrounding Vladika down to the lectern - a radiance around him a foot wide. This lasted a rather long time. When the sermon was over, I, struck by such an unusual phenomenon, told what we had seen to our friend, who replied to us: `Yes, many faithful saw it.' My husband, who was standing a little way off, also saw this light."
A similar event occurred in 1939, when certain parishioner began to lose her faith due to many tribulations which had befallen her. Once, upon entering the Church during Vladika's service, she witnessed during the transubstantiation of the Holy Sacraments a little flame in the form of a large tulip descended into the Chalice. After this miracle her faith returned, and she began repenting of her faint-heartedness.
Vladika visited prisons and celebrated the Divine Liturgy for the convicts. On one occasion in Shanghai, Vladika John was asked to give communion to a dying man in a Russian hospital. This time he took another priest with him. On his arrival he spotted a gregarious young man in his twenties, playing a harmonica. This lad was to be discharged the next day. Vladika John called to him and said: "I want to give you communion right now." The young man immediately confessed his sins and received communion. The astonished priest asked Vladika why he did not go to the one dying, but tarried instead with an obviously healthy young man. Vladika answered: "He will die tonight, and the other, who is seriously ill, will live many years." It happened just as he foretold.
Vladika loved to visit the sick and did it every single day, hearing confessions and giving Holy Communion. If the condition of a patient should become critical, Vladika would go to him at any hour of the day or night to pray at his bedside. Here is one undoubted miracle among the many worked by Vladika's prayers; it was recorded and placed in the archives of the County Hospital in Shanghai.
L. D. Sadkovskaya was very much taken by the sport of horse racing. Once she was thrown off her horse; she hit her head on a rock and lost consciousness. She was brought to the hospital unconscious. A concilium of doctors agreed that her condition was hopeless and it was not likely that she would live until morning. The pulse was almost gone; the skull was fractured in places so that small pieces of the skull were pressing on the brain. In such a condition she would die on the operating table. Even if her heart would tolerate surgery and the result were successful, she would still remain deaf, dumb, and blind.
Her sister, after hearing all this, rushed to Bishop John in despair and begged him to save her sister. Vladika agreed. He came to the hospital and asked everyone to leave the room and prayed there for about two hours. Then he called the chief doctor and asked him to examine her again. How surprised the doctor was to discover that her pulse was normal! He agreed to perform the operation immediately, but only in the presence of Bishop John. The operation was successful, and the doctors were amazed when, after the operation, the patient regained consciousness and asked to drink. Soon she was released from the hospital and lived for many years a normal life.
Vladika visited the prison also, and celebrated the Divine Liturgy for the convicts on a primitive little table. But the most difficult task for a pastor is to visit the mentally ill and the possessed - and Vladika sharply distinguished between the two. Outside Shanghai there was a mental hospital, and Vladika alone had the spiritual power to visit these terribly sick people. He gave them Holy Communion, and they, surprisingly, received it peacefully and listened to him. They always looked forward to his visits and met him with joy.
Vladika possessed great courage. During the Japanese occupation the Japanese authorities tried in every way possible to bend the Russian colony to their will. Pressure was directed through the heads of the Russian Emigrant Committee. Two presidents of this Committee strove to maintain its independence, and as a result both were killed. Confusion and terror seized the Russian colony, and at that moment Vladika John, in spite of warnings from the Russians who were collaborating with the Japanese, declared himself the temporary head of the Russian colony.
During the Japanese occupation it was extremely dangerous to walk on the streets at night, and most people took care to be home by dark. Vladika, however, paying no heed to the danger, continued to visit the sick and needy at any hour of the night, and he was never touched.
In Shanghai, a voice teacher, Anna Petrovna Lushnikova, taught Vladika the proper method of breathing and pronunciation of words, thus helping him to better his diction. At the end of each lesson Vladika paid her 20 dollars. In 1945, during the war, she was gravely wounded and chanced to be in a French hospital. On a very stormy night, feeling that she might die, Anna Petrovna began asking the nurses to call Vladika John, who was in France, so that he would give her communion. The nurses refused since the hospital was locked up during the night due to war-time conditions. Anna Petrovna was beside herself and kept calling upon Vladika. Suddenly, around eleven o'clock in the evening, Vladika appeared in the ward. Unable to believe her eyes, Anna Petrovna asked Vladika, weather this was a dream or did he really come to her. Vladika smiled, prayed and administered communion to her. Following this she calmed down and slept. The next morning she felt cured. No one believed Anna Petrovna that Vladika visited her that night since the hospital was tightly secured. However, her ward neighbor substantiated the fact that she also saw Vladika. The greatest surprise was that under Anna Petrovna's pillow was found a 20 dollar bill. Thus Vladika left a material evidence of his visit.
A former Shanghai altar boy of Vladika's and presently Archpriest George Larin, relates: "Notwithstanding Vladika's strictness, all the altar boys loved him very much. To me, Vladika was an ideal whom I wished to emulate in every way. Thus, during Lent, I stopped sleeping in bed and lay on the floor, I stopped eating the usual meals with the family, but partook of bread and water in solitude ... My parents became worried and took me to Vladika. Hearing them out, the prelate asked the guard to go to the store and bring a sausage. To my tearful outcries to the fact that I did not wish to break Lent, the wise prelate admonished me to eat the sausage and to remember always that obedience to parents is more important than personal accomplishments. "How then shall I go on Vladika?' - I asked wishing albeit to "especially" apply myself. - "Go to Church as you always did, and at home do what your mother and father ask.' I remember how grieved I was then that Vladika did not assign to me some "special' deeds."
With the coming of the Communists, the Russians in China were forced once again to flee, most of them through the Philippine Islands. In 1949 approximately 5000 refugees from the Chinese mainland were living in an International Refugee Organization camp on the island of Tubabao in the Philippines. This island is located in the path of the seasonal typhoons which sweep through that part of the Pacific. During the 27-month period of the camp' s occupancy, the island was threatened only once by a typhoon, and it changed course and bypassed the island.
When the fear of typhoons was mentioned by one Russian to the Filipinos, they replied that there was no reason to worry, because "your holy man blesses your camp from four directions every night." They referred to Vladika John; for no typhoon struck the island while he was there. After the camp had been almost totally evacuated and the people resettled elsewhere (mainly in the USA and Australia), it was struck by a terrible typhoon that totally destroyed the camp.

Paris 

Archbishop John's Paris "Cathedral," actually a garage church, in the 1950's. Before it stands Fr. Mitrophan, a disciple of Archbishop John.
VLADIKA HIMSELF went to Washington, D. C., to get his people to America. Legislation was changed and almost the whole camp came to the New World - thanks again to Vladika. The exodus of his flock from China accomplished, Archbishop John was given in 1951 a new field for his pastoral endeavor: he was sent by the Synod of Bishops to the Archdiocese of Western Europe, with his see first in Paris, and later in Brussels. He was now one of the leading hierarchs of the Russian Church, and his attendance was frequently required at the sessions of the Synod in New York City.
In Western Europe Vladika took a deep interest not only in the Russians in the Diaspora, for whom he exerted himself tirelessly in labors similar to those for which he had been known in Shanghai, but also in the local inhabitants. He received under his jurisdiction local Dutch and French Orthodox Churches, protecting them and encouraging their Orthodox development. He celebrated the Divine Liturgy in Dutch and French, as before he had served in Greek and Chinese, and as later he was to serve in English. Vladika's interest in and devotion to the Church's Saints, of whom his knowledge was already seemingly limitless, was extended now to Western European Saints dating from before the schism of the Latin Church, many of whom, venerated only locally, were included in no Orthodox calendar of Saints. He collected their lives and images of them, and later submitted a long list of them to the Synod.
From this period of Vladika's presence in Western Europe, Mrs. E. G. Chertkova reminisces: "On several occasions I visited Vladika when he lived in the Cadet Corps building near Paris. He had a small cell on the top floor. In the cell were a table, an armchair and several chairs and in the corner - icons and a lectern with books. There was no bed in the cell since Vladika did not lie down to sleep, but prayed by leaning on a tall stick with a cross-bar on top. Sometimes he prayed on his knees; most likely when he prostrated himself he would then fall asleep for a little while in that position on the floor. That is how he exhausted himself! Sometimes during our conversation it seemed to me that he dozed. But when I stopped, he would immediately say: "Continue, I hear you.'" "Since for a long time our church did not have a permanent priest, once a priest from another parish came to us to celebrate Vespers. The whole service lasted only 45 minutes (usually it takes 2 and a half hours)! We were horrified! So many parts of Vespers were skipped that we decided to tell about this to Vladika. We hopped that he will influence the priest to follow the established order of Orthodox services. But Vladika pleasantly smiling said to us: `How difficult is to please you people. I celebrate too long and he too short!' With such kindness and meekness he taught us not to judge."
Vladika's reputation for holiness, too, spread among the non-Orthodox as well as the Orthodox population. In one of the Catholic churches of Paris, a priest strove to inspire his young people with these words: "You demand proofs, you say that now there are neither miracles nor saints. Why should I give you theoretical proofs, when today there walks in the streets of Paris a Saint - Saint Jean Nus Pieds (Saint John the Barefoot)." Many people testify to the miracles worked by the prayers of Archbishop John in Western Europe. V. D. recounts: "Many were aware that it was not necessary to ask Vladika to visit someone. The Lord Himself inspired him where and to whom to go. Vladika John was known to many in the French hospitals and was admitted therein at any time. Besides, Vladika unerringly directed himself where he was needed. My brother, when wounded in the head, was taken to the hospital. The x-ray revealed a large fracture of the skull. His eyes swelled and became sanguinous; he was in critical condition. Vladika, who did not know my brother, somehow found him in the hospital, prayed over him and gave him communion. When my brother underwent a follow up of head x-rays, there was no fracture to be found. My brother recuperated very fast. The doctor was dumbfounded!"

San Fransisco 

During the building of the San Francisco Cathedral.
IN SAN FRANCISCO, WHOSE cathedral parish is the largest in the Russian Church Abroad, a life-long friend of Vladika, Archbishop Tikhon, retired because of ill-health, and in his absence the construction of a great new cathedral came to a halt as a bitter dispute paralyzed the Russian community. In response to the urgent request of thousands of Russians in San Francisco who had known him in Shanghai, Archbishop John was sent by the Synod in 1962 as the only hierarch likely to restore peace in the divided community. He arrived at his last assignment as bishop twenty-eight years to the day after his first arrival in Shanghai: on the feast of the Entrance of the Mother of God into the Temple, November 21, 1962.
Under Vladika's guidance a measure of peace was restored, the paralysis of the community was ended, and the cathedral finished. Yet even in the role of peacemaker Vladika was attacked, and accusations and slanders were heaped upon his head. He was forced to appear in public court - in flagrant violation of church canons - to answer to preposterous charges of concealing financial dishonesty by the Parish Council. All involved were completely exonerated; but thus Vladika's last years were filled with the bitterness of slander and persecution, to which he unfailingly replied without complaint, without judging anyone, with undisturbed peacefulness.
Vladika remained true to the end to his path of faithful service to the Church. To those who knew him in his last years perhaps two aspects of his character stood out. First was his strictness in what regarded the Church and the Law of God.
At the end of October the Roman Catholic Church celebrates the feast of All Saints. There is a tradition that during the preceding night the dark spirits celebrated their own festival of disorder. In America this "celebration" called Halloween has become an occasion on which children make mischief dressed in costumes of witches, devils, ghosts, as if calling on the dark powers - a diabolic mockery of Christianity. A group of Russians organized on this night a Halloween Ball. In the San Francisco Cathedral at this time was the All-night Vigil celebrated, and a number of people were absent, to the great sorrow of Vladika. After the service Vladika went to the place where the ball was still in progress. He climbed the steps and entered the hall, to the absolute astonishment of the participants. The music stopped and Vladika, in complete silence, glared at the dumbfounded people, slowly and deliberately making the round of the entire hall, staff in hand. He spoke not a word, and none was necessary; the mere sight of Vladika stung the conscience of all, as was evident from the general consternation. Vladika left in silence; and the next day in church he thundered his holy indignation and his flaming zeal calling all to the devout Christian life.
Yet Vladika is not best remembered by his flock for his sternness, but rather for his gentleness, his joyfulness, even for what is known as "foolishness for Christ's sake." The most popular photograph of him captures something of this aspect of his character. It was especially noticeable in his conduct with children. After services he would smile and joke with the boys who served with him, playfully knocking the refractory on the head with his staff. Occasionally the Cathedral clergy would be disconcerted to see Vladika, in the middle of a service (though never in the altar), bend over to play with a small child! And on feast days when blessing with holy water was called for, he would sprinkle the faithful, not on the top of the head as is usual, but right in the face (which once led a small girl to exclaim, "he squirts you"), with a noticeable glint in his eye and total unconcern at the discomfiture of some of the more dignified. Children were absolutely devoted to him, despite his usual strictness with them.
Anna Hodyriva recounts: "My sister Xenia Yarovoy, who lived in Los Angeles, suffered for a long time with a painful hand. She sought physicians, tried home remedies, yet nothing helped. She finally decided to turn to Vladika John and wrote to him in San Francisco. Some time went by and the hand was healed. Xenia began to forget about the previous pain in her hand. On one occasion, when she visited San Francisco, she went to the Cathedral for services. At the end of the service Vladika John held the cross to be kissed. On seeing my sister he asked: `How is your hand?' Vladika saw my sister for the first time! How then did he recognize her and know that it was she who had a painful hand?"
Anna S. recollects: "My sister Musia and I got into an accident. A drunken young man was traveling towards us. He struck with great force the door on the side where my sister was sitting. The ambulance was called and she was taken to the hospital. Her condition was very serious - a lung was punctured and a rib broken, which caused her great pain. Her eyes were invisible in her swollen face. When Vladika visited her, she lifted her eyelid with her finger and upon seeing him took his hand and kissed it. She could not speak since she had a tracheotomy, but tears of joy flowed from her eyes. After that Vladika visited her several times and she began to get better. Once Vladika entered the ward and announced: `Musia is feeling very poorly now.' He then went to her and, closing the drape around her bed, he prayed for a long time. During his prayer we were approached by two physicians and I asked them how serious was my sister's condition and if I should summon her daughter from Canada? (we kept from the daughter the fact that her mother was in an accident). The physicians answered: `To call or not to call the family is your problem - we cannot guarantee that she will survive until the morning.' Thank God that she not only survived that night, but was completely cured and returned to Canada ... My family and I believe that Musia was saved by the prayers of Vladika John."
Vladika's life was governed by the standards of the spiritual life, and if this upset the routine order of things it was in order to jolt people out of their spiritual inertia and remind them that there is a higher judgment than the world's. A remarkable incident from Vladika's years in San Francisco (1963) illustrates several aspects of his holiness: his spiritual boldness based on absolute faith; his ability to see the future and to overcome by his spiritual sight the bounds of space; and the power of his prayer, which beyond all doubt worked miracles. The incident is related by the woman who witnessed it, Mrs. L. Liu; the exact words of Vladika were confirmed by the Mr. T. who is mentioned. "In San Francisco my husband was involved in an automobile accident and was seriously injured; he lost control of balance and suffered terribly. At this time Vladika had many troubles. Knowing the power of Vladika's prayers, I thought: "If I ask Vladika to come to my husband, my husband would recover;" But I was afraid to do this because Vladika was so busy then. Two days passed, and suddenly Vladika came to us, accompanied by Mr. B. T., who had driven him. Vladika stayed with us about five minutes, but I believed that my husband would recover. The state of his health was at its most serious point then, and after Vladika's visit there was a sharp crisis and then he began to recover and lived four more years after this. He was quite aged. Afterwards I met Mr. T. at a Church meeting and he told me that he had been driving Vladika to the airport. Suddenly Vladika had said to him: "Let's go now to the Liu's." He had objected that they would be late for the plane and that he could not turn around at that moment. Then Vladika had said: "Can you take the life of a man upon yourself?" He could do nothing but drive Vladika to us. Vladika, as it turned out, was not late for the plane."

The Death of a Saint 

St. John Maximovitch lying in state, immediately after his repose.
AMONG THOSE WHO KNEW and loved Vladika, the first response to the news of his sudden death was: it cannot be! And this was more than a reaction to the suddenness of the event; for among those who were close to him there had unaccountably developed the notion that this pillar of the Church, this holy man who was always accessible to his flock - would never cease to be! There would never be a time when one would not be able to turn to him for advice and consolation! In one sense, in a spiritual sense, this has since turned out to be true. But it is also one of the realities of this world that every man who lives must die. Vladika was prepared for this reality. To the manager of the orphanage where he lived, who had spoken in the spring of 1966 of a diocesan meeting to be held three years later, he indicated, "I will not be here then." In May, 1966, a woman who had known Vladika for twelve years and whose testimony, according to Metropolitan Philaret, is "worthy of complete confidence" was amazed to hear him say, "I will die soon, at the end of June - not in San Francisco, but in Seattle." Again, on the evening before his departure for Seattle, four days before his death, Vladika astonished a man for whom he had just served a moleben with the words, "You will not kiss my hand again." And on the day of his death, at the conclusion of the Divine Liturgy which he celebrated, he spent three hours in the altar praying, emerging not long before his death, which occurred on July 2, 1966. He died in his room in the parish building next to the church. He was heard to fall and, having been placed in a chair by those who ran to help him, breathed his last peacefully and with little evident pain, in the presence of the miracle-working Kursk Icon of the Sign.
Before the of canonization of Archbishop John his relics reposed in a chapel in the basement of the San Francisco cathedral (after the canonization in July of 1994 the relics of Archbishop John were moved to the main floor of the cathedral). Soon after his repose, a new chapter began in the story of this holy man. Just as St. Seraphim of Sarov told his spiritual children to regard him as living after his death, and to come to his grave and tell him what was in their hearts, so our Vladika also has proved to be hearing those who revere his memory. Soon after his death a one-time student of his, Fr. Amvrosy P., saw one night a dream or a vision: Vladika, clad in Easter vestments, full of light and shining, was censing the cathedral and joyfully uttered to him just one word while blessing him: "happy."
Later, before the end of the forty-day period, Fr. Constantine Z., long Vladika' s deacon and now a priest, who had lately been angry at Vladika and had begun to doubt his righteousness, saw Vladika in a dream all in light, with rays of light shining around his head so brightly that it was impossible to look at them. Thus were Fr. Constantine's doubts of Vladika's holiness dispelled.
The manager of the St. Tikhon Zadonsky Home and long a devoted servant of Vladika, M. A. Shakmatova, saw a remarkable dream. A crowd of people carried Vladika in a coffin into St. Tikhon's Church; Vladika came to life and stood in the royal doors anointing the people and saying to her, "Tell the people: although I have died, I am alive!" As during his life time, Vladika continues to be very active in helping those who need him. Here are just two of the thousands of cases of Vladika's miracles. Victor Boyton, who witnessed the healing of his friend by Vladika John, recounts: "The miracle occurred after I had received the copyright to the English publication of Orthodox Life from Jordanville, N.Y., which included photos of Vladika John. I had a friend, a Moslem from Russia, who was suffering from cancer of the blood and was losing his sight. The doctors concurred that in three months time he would be blind. Placing the picture of Vladika John by my vigil light, I began to pray daily for my friend. After a short period of time my friend was healed from the blood cancer and began to see normally. The eye doctors were amazed at this occurrence. From then on, my friend has lead a normal life and reads without impediment."
The archpriest Stephan Pavlenko recollects: "My brother Paul, although not in the military, lived for some years in Vietnam. There he sought children who were wounded or orphaned due to the then continuing war. He placed them either in orphanages or hospitals. Thus he became close with his future wife, a certain Vietnamese Kim En who was also involved with helping the unfortunate children. My brother introduced Kim to the Christian faith and to the lives of many of God's Saints. She told my brother that during her very difficult times there appeared to her in her dreams a certain monk who consoled her and told her what to do. Once, towards Easter time, I sent my brother some cassettes of monastic songs as well as some books and journals of a spiritual context. Having received my parcel and having shown the spiritual literature to Kim he was surprised, when upon seeing the cover of a certain journal she exclaimed: `This is the monk who appears to me in my sleep!' She pointed to a well known picture of Vladika John, taken among the graves of the Novo Diveevo monastery in Spring-Valley. In suit, Kim was baptized in the Orthodox Church with the name Kyra."

Epilogue 

St. John Maximovitch reliquary, located at the Cathedral in San Fransisco.
THE BLESSED ARCHBISHOP JOHN of Shanghai and San Francisco was canonized as a Saint by the Russian Church on July 2 1994. It was a wonderful and unforgettable event to which hundreds of clergy and many thousands of laymen came from all over the world!
The importance of St. John for the people of the 20th Century cannot be underestimated. Those who knew him personally or have read about his life and miracles have learned of the tremendous spiritual power embodied in this frail little man. God was drawn to the burning, loving heart of Vladika John, which became a vessel of His grace. He entrusted the Saint with heavenly secrets and the ability to transcend physical laws, making him a point of contact between Himself, the Creator, and us, His creatures. There can be no doubt that Vladika John has been sent by God as a gift of holiness to the people of the last days. At a time when imitation has become the norm in all aspects of life, when the authentic spirit of the Christian Faith has been so hidden that most are oblivious of its very existence, he can be seen as a model of genuineness.

Vladika John has set the right "tone" of true apostleship in the modern world. As more people are drawn into the Orthodox Church of Christ before the final unleashing of evil, may they look to him as their loving guide and a pastor who knows no death. He is a kind of "measuring stick" that indicates who and what is real in our confusing times. The unit of measure is nothing else than pure Christian love, which he possessed and distributed in abundance. With this love, the intense struggle of spiritual life becomes worth the effort. By the prayers of Saint John may God bless and save us. Amen!
 
 
Hear the voice of the Saint by clicking here


 


Through the prayers of Saint John, may the Lord Jesus Christ have mercy on us. Amen!

Missionary Leaflet A12E
Published by Holy Protection Russian Orthodox Church
2049 Argyle Avenue
Los Angeles, CA 90068, USA

St. Maria Skobtsova Resources

St. Maria Skobtsova Resources - Σελίδες σχετικές με την Αγία Μαρία Skobtsova


Resources available on the In Communion web site:

Saint of the Open Door
Taking Up the Cross by St. Maria Skobtsova
The Asceticism of the Open Door by Mother Maria Skobtsova
Books About St. Maria of Paris
Icons of Saints Maria (Skobtsova) of Paris and those canonized with her
Mother Maria on the Internet: In Various Languages
Related:
A cloud of witnesses
Impressions of a Canonization
Types of Religious Lives
Father Dimitry Klepinin

Becoming the Gospel: the example of four saints
Love Your Enemies As Yourself
Silent as a Stone: Mother Maria of Paris and the Trash Can Rescue
Becoming the Jesus Prayer

Source: http://incommunion.org/?page_id=868