Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010


ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Τηλ. (2310) 997158, 996778 Fax (2310) 996730 e-mail: louizou@ad.auth.gr
Κτίριο Διοίκησης «Κ. Καραθεοδωρή» Α.Π.Θ., Τ.Κ. 541 24, Θεσσαλονίκη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                                Θεσσαλονίκη, 13/12/2010
Ο τίτλος του Αντεπιστέλλοντος Εταίρου του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του Α.Π.Θ. θα απονεμηθεί στον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Αγ. Ανδρέα της Σκωτίας, Καθηγητή Βυζαντινής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Koc (Κωνσταντινούπολη) και Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας Επιστημών, Paul Magdalino
 

Η εκδήλωση τιμής θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 19.00, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών, στο κτίριο «ΜΕΛΙΣΣΑ», Βασιλίσσης Όλγας 36 στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα δοθεί διάλεξη από τον τιμώμενο Καθηγητή, με θέμα: «Προφητικές στιγμές στη Θεσσαλονίκη το 1258».

Ο κ. Paul Magdalino είναι η πρώτη φορά που τιμάται στην Ελλάδα.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΙΜΩΜΕΝΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ
Ο Paul Magdalino σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης απ’ όπου πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα. Εκλέχτηκε το 1977 Καθηγητής της Βυζαντινής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο St. Andrews της Σκωτίας και από το 2005 είναι Καθηγητής της Ιστορίας στο Koc University της Κωνσταντινούπολης. Δίδαξε ως επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard, στην Ecole des Hautes Etudes en Science Sociales και στην Ecole pratique des Hautes Etudes της Γαλλίας και το 2002 εκλέχτηκε Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας. Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο είναι πλουσιότατο. Δημοσίευσε δώδεκα βιβλία και συμμετείχε σε 50 συλλογικές εκδόσεις με αντίστοιχες επιστημονικές μελέτες, ενώ 30 άρθρα του είναι δημοσιευμένα σε διάφορα έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Είναι Επιστημονικός Κριτής και μέλος Επιστημονικών Επιτροπών των σπουδαιότερων εκδοτικών προγραμμάτων, όπως η σειρά μονογραφιών των εκδόσεων Brill, η σειρά «Oxford Studies in Byzantium» του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το Προσωπογραφικό Λεξικό της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας της Βρετανικής Ακαδημίας, της Επιτροπής εκδόσεων του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του Dumbarton Oaks της Αμερικής.

Ο Καθηγητής Paul Magdalino εξακολουθεί να εργάζεται με ζήλο για τις Βυζαντινές Σπουδές και τρία ακόμη βιβλία του θα κυκλοφορήσουν σύντομα από γνωστούς διεθνώς εκδοτικούς οίκους.