Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ


15.12.2009

Με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και εκπροσώπων των Πατριαρχείων
Θεολογικό Συνέδριο και εορτασμός για την αγιοκατάταξη της Οικογενείας του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στη Βέροια
Θεολογικό Συνέδριο και εορτασμός για την αγιοκατάταξη της Οικογενείας του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στη Βέροια

Τις απαραίτητες ενέργειες προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και μέσω αυτής προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την αγιοκατάταξη (ανακήρυξη Αγίων) της οικογένειας του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, έκανε πριν από ένα χρόνο η Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας. Αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών ήταν η έγκριση του αιτήματος και ο ορισμός της 18ης Δεκεμβρίου κάθε έτους ως ημέρας μνήμης της.

Όπως αναφέρει ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων σε εγκύκλιό του, το παράδειγμα του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, ο οποίος όπως είναι γνωστό μόνασε για αρκετά χρόνια στη Σκήτη Βεροίας και διασώζεται μέχρι και σήμερα το σπήλαιο όπου διέμενε, ακολούθησαν τόσο οι γονείς του Κωνσταντίνος και Καλή, όσο και τα τέσσερα αδέρφια του Μακάριος, Θεοδόσιος, Επίχαρις και Θεοδότη. Μάλιστα τα αδέρφια του μόνασαν κατά διαστήματα και στη Σκήτη Βεροίας, στο πλευρό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.

Για αυτό το λόγο, το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Δεκεμβρίου, θα διεξαχθεί στη Βέροια ειδικό θεολογικό συνέδριο, με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, συνοδικών Αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος και εκπροσώπων των Ορθόδοξων Πατριαρχείων, όπου θα εορταστεί πανηγυρικά η ανακήρυξη των νέων αγίων της Εκκλησίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα έρθει στη Βέροια το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ το πρωί του Σαββάτου θα κηρύξει την έναρξη του Συνεδρίου. Η λήξη του διημέρου των εορταστικών εκδηλώσεων θα γίνει το πρωί της Κυριακής 20 Δεκεμβρίου, με το πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αντωνίου Βέροιας.

Πρόκειται για τη δεύτερη οικογένεια επιφανούς Αγίου που αγιοποιείται, καθώς ήδη τιμάται από την Εκκλησία η οικογένεια του Μεγάλου Βασιλείου, η εικόνα, μάλιστα, της οποίας βρίσκεται στο ομώνυμο παρεκκλήσιο της ενορίας των Αγίων Αναργύρων Βεροίας, στην οδό Παύλου Μελά.

Επίσης, πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η τοπική Μητρόπολη κίνησε της διαδικασίες για αγιοκατάταξη, αφού και τον ερχόμενο Απρίλιο του 2010, την Κυριακή του Θωμά, με τον εορτασμό του Ολοκαυτώματος της Νάουσας, θα γίνουν ανάλογες εορταστικές εκδηλώσεις για την κατάταξη στις τάξεις των Αγίων των μαρτυρικών γυναικών που έπεσαν στην Αράπιτσα της Νάουσας.

Source:
ΛΑΟΣ : Η ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ
http://www.laosver.gr/news/local/22680.html